Uzmanlardan diyabete karşı günde bir fincan çay önerisi
Diyabete karşı koruyan son derece basit bir yöntem olabilir: Günde bir fincan çay içmek…
Uzmanlar çayın insülin duyarlılığını artıran güçlü antioksidan ve antiinflamatuar etkilere sahip olduğuna inanıyor. Etkilerin özellikle koyu çay isimli çeşidinde daha güçlü olduğu görüldü.
Avustralya’daki Adelaide Üniversitesi ve Çin’deki Güneydoğu Üniversitesi’nden araştırmacılar, Çin’deki 1.923 yetişkinin günlük çay içme alışkanlıklarını inceledi.
Katılımcılar arasında hem çay içme alışkanlığı olmayanlar da vardı. Katılımcılara; çay içme sıklıkları ve yeşil, siyah, koyu veya diğer çay türleri hakkında sorular soruldu. Her gün çay içmek, idrarla glikoz atılımında artış ve insülin direncinde azalma ile ilişkilendirilirken pre-diyabet ve tip 2 diyabet olasılığını da azalttığı görüldü.
Sonuçlarını Almanya’nın Hamburg kentindeki Avrupa Diyabet Çalışmaları Derneği’nde (EASD) sunan araştırmacılar, bir fincan çay içenlerin, prediyabet riskinin yüzde 15, tip 2 diyabet riskinin ise yüzde 28 azaldığını buldu.
Adelaide Üniversitesi’nden Profesör Tongzhi Wu şunları söyledi: “Bulgularımız, alışkanlık halinde çay içmenin, idrarda glikoz atılımının artması, insülin direncinin artması kan şekeri yönetimi üzerinde koruyucu etkilere işaret ediyor.”
Bu etkiler en çok da koyu çay içenlerde görüldü. Bu kişilerde prediyabet riski yüzde 53 ve tip 2 diyabet riski yüzde 47 azaldı.
Araştırmacılar, bulguların gözlemsel olduğunu, dolayısıyla nedensel bağlantıyı henüz kanıtlayamadıklarını ancak çalışmalarının devam etiğini söyledi.
Southeast Üniversitesi’nden Profesör Zilin Sun şunları söyledi: “Bulgularımız, her gün koyu çay içmenin, daha iyi kan şekeri kontrolü yoluyla tip 2 diyabet riskini ve ilerlemesini azaltma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.”