Tespit edilirse yüzde 95 önleniyor, tespit edilmezse kansere dönüyor: 3 belirtiye dikkat
Sessiz Katil Serviks Kanseri Belirtileri ve Korunma Yolları
Sessiz bir katil olarak bilinen serviks kanseri, genellikle ağır adet dönemleri, yorgunluk veya hafif ağrılar gibi daha az ciddi sorunlarla karıştırılır. Ancak belirtiler fark edildiğinde hızlıca doktora başvurulması önemlidir.
Daily Mail’in aktardığı habere göre; Tıp uzmanı Angela Sarmiento Bentancourt, serviks kanserinin belirtileri arasında daha ağır regl dönemleri ve ağır adet kanamaları; cinsel ilişki sonrası kanama, regl dönemleri arasında ya da menopoz sonrası kanama, cinsel ilişki sırasında veya genel olarak, özellikle belinizde, pelvisinizde veya alt karnınızda ağrıların bulunduğunu belirtiyor. Bu belirtiler genellikle tümörlerin sinirler, kemikler veya organlara baskı yapmasından kaynaklanmaktadır.
Ayrıca, cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi de rahim ağzındaki iltihaplanmanın veya tümörlerin bir göstergesi olabilir. Bentancourt, bu tür semptomların başka sağlık sorunlarından da kaynaklanabileceğini, ancak kesin teşhis için mutlaka tıbbi yardım alınması gerektiğini vurguluyor.
Dünya genelinde her yıl yaklaşık 3.300 kadını etkileyen serviks kanserin yüzde 99’u, yüksek riskli bir insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonundan kaynaklanıyor. HPV’nin birçok türü bulunmakla birlikte yalnızca 30’u genital bölgeyi etkileyebilir. Çoğu vakada virüs kendiliğinden geçse de bazı durumlarda yıllar içinde serviks kanserine yol açabilir.
HPV’ye karşı korunmanın yollarından biri prezervatif kullanımı olsa da tam koruma sağlayamaz. Ancak, özellikle çocukluk döneminde yapılan HPV aşısı hastalığa karşı yüzde 80’den fazla koruma sağlamaktadır.